Blog Details

ESG Environmental / Fără categorie / Compostul – Cel Mai bun Fertilizator Pentru Sol

Compostul – Cel Mai bun Fertilizator Pentru Sol

Categorie: 

Fertilizarea naturala a gradinii este primul pas spre o cultura sanatoasa. De aceea, este important sa utilizam ingrasamant natural, nu materii chimice poluante pentru plante si sol. Cel mai nutritiv si eficient ingrasamant natural se poate obtine cu usurinta chiar in propria gospodarie. Acesta poarta denumirea de compost si se obtine din reciclarea resturilor organice. In continuare, vom afla impreuna cum se poate obtine compostul- cel mai bun fertilizator pentru sol, dar si o alternativa sustenabila pentru mediu inconjurator.

Cum putem obtine cel mai bun fertilizator pentru sol?

Prin compostare, depozitam resturile organice din propria locuinta intr-un loc special amenajat, container, sau compostor si asteptam ca acesta sa fermenteze. Dupa fermentare, se va obtine un compost ce poate fi reintegrat in ciclul naturii pentru a imbunatatii solul. Timpul necesar de fermentare variaza in functie de metoda si cantitatea de compostare. Cea mai rapida si eficienta metoda ce compostare este utilizarea unui composter. Acesta nu numai ca grabeste procesul de fermentatie, dar poate fi amplasat in interiorul oricarei locuinte fara a emite mirosuri neplacute. Pentru a obtine un compost organic valoros, este recomandat sa se recicleze in interiorul compostorului doar deseuri alimentare din:

-resturile de legume si fructe;

-orice facut din faina: paste, paine, prajituri, biscuiti, etc;

-boabe de orez, grau, orz, etc;

-zat de cafea, pliculete de ceai;

-alimente invechite;

-coji de oua, oua, lactate;

-frunze, iarba, paie, flori;

-rumegus;

-mancarea gatita;

-carne si oase mici.

Datorita sistemului

Compostul rezultat ulterior se poate utiliza ca ingrasamant pentru:

– plantele de ghiveci din apartament – proprietatile nutritive ce se gasesc in compost asigura viata indelungata plantelor de apartament.

-fertilizant pentru gradina, livada, plantatie – in gradina proprie, compostul aduce numeroase beneficii pentru culturi. Acesta mentine umiditatea solului, ajuta la neutralizarea pH-ului din sol.

-ingrasamant natural in agricultura – Compostul este o alternativa sustenabila pentru agricultura.

Acesta inlocuieste cu succes ingrasamantele chimice, garantand o cultura ecologica si sanatoasa.

Prin utilizarea unui compostor in locuinta dumneavoastra, veti reduce cu pana la 25% cantitatea de deseuri alimentare si totodata poluarea cauzata de acestea. In plus, puteti contribui la imbunatatirea solurilor afectate de produse chimice deoarece compostul rezultat  poate fi valorificat ca feritilizator pentru sol.

Be the first to comment